Uudesta alusta sitoutumiseen

Ringetteliitolla on varmaan ensimmäistä kertaa historiassaan strategia, jota myös pannaan toimeen. Sen alkutahdit aseteltiin jo syksyllä 2019, jolloin kahden lajin liittokoukselle esiteltiin kehitysideat otsikoilla ”Perusasiat kuntoon” ja ”Operaatio Muodonmuutos”. Kehitysideat perustuivat lajien viestinnästä tehtyyn opinnäytteeseen, asiakaspalautteisiin ja useaan avainhenkilöstölle tehtyyn kyselyyn. Tavoitteet tiivistettiin viiteen perusasiaan, jotka tuli saada kuntoon: käytännönläheinen seuratuki, matalan kynnyksen luistelukoulut, kevyttoimihenkilöt, laadukkaat tapahtumat ja viestinnän lisäys.

Perusasioita onkin sittemmin kehitetty, pala kerrallaan. Aluekouluttajat, viestintä- ja markkinointipäällikkö, uusi laji-ilme ja Ruutu-avaukset sekä valmistautuminen syksyn kotikisoihin. Operaatio muodonmuutokseen sisältyi myös uusia kehitysideoita: nuorten ääni esiin, yllättäviä tienavauksia, kevyempiä harrastusmuotoja, osaajien verkostoja, verkkopalvelut uudelle tasolle ja ”internetin räjäyttäminen”. Myös näissä on päästy eteenpäin. On tehty runsaasti erilaisia kyselyitä, joiden tulosten mukaan asioita on sitten viety eteenpäin, työryhmiä on koottu avainalueita tukemaan ja someaktiivisuus on lisääntynyt merkittävästi.

Tästä on nyt kulunut kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäisen vuoden suurimmaksi ponnistukseksi muodostui kuitenkin irtautuminen kahden lajin liitosta, molempien eduksi. Itsenäisen Ringetteliiton strategia vahvistettiin sittemmin syyskokouksessa 2020. Silloin ankkuroitiin uuden strategian kulmakivet: missio, visio ja arvot. Tuolloin jaksoteltiin yksityiskohtaiset tavoitteet neljälle vuodelle, aina vuoteen 2024 saakka. Tästä on nyt kulunut puolitoista vuotta. Samalla liiton ensimmäinen itsenäinen toimintavuosi – strategiassa uudeksi aluksi nimetty jakso – on jäänyt taakse.

Strategian toimeenpanoon vaikuttaa monta tekijää, mutta yksi on ollut ylitse muiden. Koronapandemia on ollut näistä merkittävin ja ymmärrettävästi suuri hitaustekijä. Voimavaroja on jouduttu käyttämään ajankohtaisiin haasteisiin, kokoukset ja verkoston kehittäminen on hoidettu etänä, eivätkä yhteiset tapahtumat eivät ole mahdollistaneet yhteisiä kohtaamisia. Omikroniin saakka onnistuttiin myös kohtuullisesti väistämään virusta, mutta sittemmin sekin on tullut monelle omakohtaisesti tutuksi.

Kohtaamisten mahdollistama innovoiva ja innostava vuorovaikutus on jäänyt taka-alalle, vaikka rutiinit olisikin hoidettu mallikkaasti. Strategian toimeenpanolle on pandemiasta ja henkilöstömuutoksista johtuen ymmärrettävästi annettu lisää aikaa, aina vuoden 2025 loppuun saakka. Tuohon on vielä lähes neljä vuotta aikaa. Kun tarkastellaan sitä, paljonko on ehditty tekemään, aikaa on riittävästi asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Uuden alun jälkeen seuraava vaihe nimettiin sitoutumiseksi. Tällä tarkoitetaan sitä, että ringetteväki lähtee yhdessä viemään upeaa lajiamme eteenpäin. Sitoutumiselle on annettu selkeät kasvot: syksyn 2022 ringeten maailmanmestaruuskilpailut Suomessa. Tapahtuma on suomalaisen ringeten näytön paikka. Kun täytämme Espoon Metro-areenan katsomot ja kannustamme Suomen ringettemaajoukkueet huippusuorituksiin, näytämme sen, miksi ringette ansaitsee paikkansa suomalaisessa urheilussa. Olemme saaneet Tasavallan presidentin suojelijaksemme, kisojen aikaisen teemanäyttelyn Urheilumuseoon ja YLEn televisioimaan kisat suomalaiselle urheiluyleisölle. Samalla seuroille on luotu ainutlaatuinen varainhankintamahdollisuus ensimmäisen Suomen ja Kanadan kärkiottelun lipunmyynnillä. Nyt jos koskaan kannattaa lähteä liikkeelle.

Sitoutuminen edellyttää esimerkkiä. Liittohallitus on käynnistänyt strategian jatkovuosien tavoitteiden tarkistamisen. Jatkovuosien teemoina ovat kumppanuudet ja laajentuminen. Strategiamme pyrkii kasvuun ja sen merkittävin mittari on lajimme harrastajamäärä. Sen kasvattamiseksi on oltava valmis tekemään uusia asioita ja tuttuja asioita uudella tavalla. Kun liittohallitus esittelee tavoitteet liittokokoukselle, se samalla sitoutuu edistämään niitä päätetyllä tavalla. Sama koskee kaikkia liitossa toimivia. Sitoutuminen on osoitettava jokapäiväisessä työssä, henkilökohtaisissa valinnoissa ja yhteisessä tekemisessä. Vain tätä kautta strategia muuttuu todeksi ja tavoitteisiin voidaan päästä.

Suomalaisella ringetellä on selkeä missio, tavoittelemisen arvoinen visio ja urheiluyhteisön esimerkillisimmät arvot. Pitämällä ne keskeisenä ohjenuorana, suuntaamalla omia toimia niiden mukaisesti ja jakamalla niihin sisältyviä viestejä, ne alkavat vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Kuten muutostilanteissa aina, isompien asioiden läpimeno kestää vuosia. Siksi on myös tärkeää antaa asioille aikaa ja vakiinnuttaa uusia tekemisiä pala kerrallaan. Vaikka joskus eteneminen näyttää hitaalta, olen täysin vakuuttunut siitä, että katsoessamme vuonna 2025 asioita taaksepäin, yllätymme itsekin siitä, mitä kaikkea olemme saaneet aikaan. Yhdessä tehden ja yhteisen voimamme näyttäen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: