Arvostammeko arvojamme?

Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli. Tämä kolmikko luotiin kaksikymmentä vuotta sitten. Tuolloin ajateltiin, että se toimisi hyvin ringeten sloganina, iskulauseena, joka tiivistäisi lajimme hienot ja osin ainoalaatuisetkin ominaisuudet kiinnostavaksi sekä myös helposti muistettavaksi. Ja helposti muistettavahan siitä tulikin. Tapasin pari vuotta sitten entisen liittohallituskumppanini, jolla oli yli 15 vuoden matka omiin ringetteaikoihin. Tämä oli ensimmäinen asia, joka hänen mieleensä ringetestä nousi. Kiinnostavuutta on vaikeampi arvioida, mutta noista ajoista kuitenkin alkoi ringeten harrastajamäärän tasainen kasvu, joka sitten pysähtyi yhteiseen liittoon kaukalopallon kanssa. Nyt olemme käynnistämässä kasvua uudelleen ja tarvitsemme siihen kaikki voimavaramme. Sekä onnistumisia ja vähän onneakin. Kuten vanha sanonta kuuluu, onni seuraa rohkeaa.

Kun ryhdyimme rakentamaan ringetelle uutta alkua ja sen toteuttamiseksi tarvittavaa strategiaa vuosille 2021-2025, piti meidän pohtia myös arvojamme. Yhdessä kaukalopallon kanssa luodut arvot todettiin sinänsä hyviksi, mutta eipä niitä kovinkaan moni edes muistanut eikä kukaan tainnut aidosti pohtia sitä, miten ne näkyvät ringeten arjessa. Oli helppo nähdä se, että ellei niitä muisteta tai tiedetä, arvoja ei käytännössä ole olemassa. Elleivät ne mitenkään näy arjessa, ne ovat onttoja sanoja paperilla, ajan ja paperin haaskausta.

Miksi sitten Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli. Nämähän perustuivat ringeten hienoihin lajiominaisuuksiin. Ringette yllättää ja koukuttaa positiivisuudellaan, peli perustuu oivaltavien asetelmien rakentamiseen sekä taktiikkaan näiden murtamiseksi. Ringeten säännöt lähtevät liikkeelle yhteispelistä. Syöttämisen pakko on ainoalaatuista joukkuepelien maailmassa. Asia, joka myös erottaa ringeten muista lajeista ja edellyttää juurikin taktista tilanneälykkyyttä.

Kaikilla vähänkään itseään arvostavilla organisaatioilla on arvot. Kun yritysmaailman strategioiden toimivuutta on Suomessakin arvioitu, on valitettavana havaintona se, että vain harvoissa tapauksissa arvoilla on aitoa merkitystä yrityksen arjessa. Useimmin syynä ovat joko irrallisuus yrityksen tekemisen todellisuudesta tai arvojen teoreettisuus. Koska Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli on synnynnäisesti ringetteä, oli helppo todeta, että irrallisuuden ei pitäisi niitä vaivata. Kun joskus törmäsi kriittisiin palautteisiin, joissa kysyttiin, ”onko tämä nyt sitten sitä älypeliä”, oli helppo todeta, että tämä arvo toimii juuri niinkuin sen pitääkin. Antaa ankkuripisteen oikealle toiminnalle ja mahdollisuuden tunnistaa vääränlainen, kun sellainen havaitaan.

Olemme pyytäneet tai saaneet palautetta arvojemme sanakolmikosta kahdelta ulkopuoliselta huippuosaajalta. Ensimmäinen tuli Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön erikoistutkijalta, jota pyysimme arviomaan koko strategiaamme. Hän piti arvojemme kirjausta strategiamme helmenä, upeana ja oivaltavana tiivistelmänä siitä, mistä liikunnassa ja urheilussa pitäisi olla kysymys. Toisen palautteen antoi lajikuvatyössämme meitä tukeva mainostoimisto, joka löysi vaivatta tästä yhdistelmästä voimaannuttavan käsitepaketin, josta tulee jatkossa iso apu ringeten markkinointiin. Olemme siis oikeilla jäljillä ja nyt sitten pitää vaan katsoa, miten Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli muuttuu ringeten arjeksi. Ei ainoastaan kaukalon sisällä, vaan myös siinä, miten luomme harrastajillemme nykyistä paremmat edellytykset myös kaukalon ulkopuolella.

Arvojemme arkeen ”jalkauttaminen” – kuten hieman kliseinen termi kuuluu – on oikeastaan hyvin helppoa ja se käynnistyy ringetessä juuri nyt. Kun Ringeten Reilun Pelin periaatteet uusiutuvat lähipäivinä, niissä kuvattu yhteinen pelisääntökeskustelu on tarkoitus käydä siten, että tärkeimmät periaatteet tulevat kirjatuksi nimenomaan näiden kolmen sanan alle. Tarkoitus on siten käydä keskustelu siten, että ensin yritetään löytää yhdessä tapa varmistaa se, että yhteinen toimintamme on Ilopeliä; kaikilla on kivaa, niin yhteistä tekemistä odottaessa kuin sen aikana ja mielellään vielä sen jälkeenkin. Tämän pitäisi olla aika helppoa. Yhteispelikään ei taida kovin paljoa selittelyä kaivata. Älypeliin sitten voi tarvita hieman enemmän pohdintaa, mutta Ringeten Pelin periaatteista löytyy helposti niitä tekijöitä, joihin joukkueen, seuran tai liitonkin fiksu toiminta voi perustua.

Liittohallitus haluaa toimia esimerkkinä. Sen arvot on kirjattu seuraavasti: Suomen Ringetteliitto ry kehittää ja ylläpitää toiminnallaan ringeten positiivista lajikuvaa (Ilopeli), tekee ratkaisunsa oikean tiedon ja huolellisen harkinnan kautta (Älypeli) sekä toimii kokoavana voimavarana ringeten kehittämiseksi (Yhteispeli). Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan myös sitä, että tässä kehikossa tullaan pyytämään palautetta siitä, miten liittotasolla ollaan onnistuttu. Yksittäisellä joukkueella vastaava saattaisi näyttää vaikka tämän suuntaiselta: Joukkueen harjoituksiin ja peleihin on kiva tulla ja muistelemme mielellämme yhteisiä kokemuksiamme (Ilopeli), pyrimme kehittämään sekä peliämme että toimintaamme paremmaksi (Älypeli) sekä kannustamme ja tuemme kaikessa toinen toisiamme (Yhteispeli). Jokainen osaa katsoa näitä asioita omista lähtökohdistaan ja mitä erilaisempia kirjauksia näistä saadaan, sitä parempi.

Menettelytapa arvoista keskustelemiseksi on siis tulossa aivan lähiaikoina. Keskustelun kirjaaminen arvojen mukaisesti on ohjeistettu samassa yhteydessä. Menettelytavan tarkoituksena ei ole ainoastaan tehdä arvojamme tutuksi, vaan myös saada yhteinen tapa pohtia sitä, toimimmeko joukkeessa, seurassa, sarjassa ja laajemminkin arvojemme mukaisesti sekä tekevätkö muutkin niin. Tällä tavalla toivomme, että saamme ringeten uudet harrastajat sekä heidän vanhempansa tai muutkin taustatukijamme kannustamaan kaikkia muitakin toimintaan arvojemme mukaisesti. Kertaus ei taoda olla pahitteeksi ”vanhoillekaan”. Myös palautteen antaminen on tärkeää. Jos vaikkapa D-junnupelajaja sanoo valmentajalleen, että minusta tämä ei ollut Ilopeliä, paras vastaus lienee jotain siihen suuntaan kuin: ”kerrotko miksi, niin jutellaan lisää”. Voi olla, että samanlaista sanontaa voi käyttää laajemminkin.

Ilon ohella joukkuetasolla nousee yhteispeli todella tärkeäksi, lähes itsestään selvänä. Mutta näin saisi olla seuratasollakin, joukkueiden välillä. Tai sarjoissa, seurojen ja niiden joukkueiden välillä. Ja myös liitossa, seurojen ja muiden ringettettoimijoiden yhteisiä asioita käsiteltäessä. Sitä ja vai sitä varten liitto on olemassa. Kun sitten oikein ryhtyy miettimään, yhteisiä asioita ringetessä ovat miltei kaikki. Kukaan ei tee ringetettyötä yksin, ei harrastaja eikä taustatoimija. Kun myös tiedämme hyvin, että yhdessä saamme enemmän aikaiseksi, on kovin toivottavaa, että helposti muistettavat ja jokapäiväiseen tekemiseemme liittyvät arvot auttavat meidät muistamaan sen myös niinä hetkinä, kun voitontahtomme, kunnianhimomme, vahvat mielipiteemme tai pitkät perinteemme tarjoavat meille tekosyitä olla tekemättä oikein.

Viime kädessä arvokysymys kytkeytyy otsikkotekstiin: ”Arvostammeko arvojamme?” Myönteinen vastaus on helppo antaa: tehdään Ringeten reilun pelin periaatekeskustelumme kirjaukset niiden mukaisesti. Yritetään parhaamme muistaaksemme, mitä tuli sovittua. Toivotaan myös naapurijoukueen, seuran, vastustajamme ja muun yhteistoimintatahomme muistavan ne. Annetaan palautetta, kun näemme, että joku tilanne on turhan kaukana arvomaailmastamme. Me arvostamme parhaiten arvojamme tekemällä asiat hyvässä hengessä, järkevällä tavalla ja yhteistoimintaan pyrkien. Ei se sen ihmeellisempää ole. Eiköhän arvosteta muidenkin arvostamia arvojamme. Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli.

Ota osaa keskusteluun

1 kommentti

  1. Paljon hyvää tekstiä, kiitos!
    Tähän sopii hyvin myös seuraava ohje: respect everyone – hurt no-one – regret nothning (Mike Tobin)

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: