Osavoitto Koronasta

Päivän pitenemisen myötä alkaa näyttää siltä, että Koronapandemian kuristusote on pikkuhiljaa hellittämässä. Se, millainen ote jää, on vielä arvailujen varassa. Uskon, että jokainen meistä toivoo, että saisimme vielä viime vuotta tavanomaisemman kesän ja sen jälkeen alkavan uuden ehyen kauden. Tämä tietysti edellyttää sitä, että jaksamme pitää huolen terveysturvallisuudestamme niin pitkään kuin tarvitaan. Sitkeyttähän se vaatii, ja vähän luovuuttakin välillä. Mutta näiden ohella ulkona oloa, liikkumista ja yhteistä tekemistä, vaikka vain virtuaalisestikin.

Voitaneen sanoa, että kausi 2020-2021 oli vielä edellistäkin vaikeampi. Vaikka monen muistoissa on vielä sarjakausien äkkipysäytys reilu vuosi sitten, jäävät päättyneen kauden epätietoisuus, muutokset ja poikkeusjärjestelyt myös mieleen. Erityisen paljon tilanteessa harmittaa kilpailullisin tavoittein ringetteä harrastavien nuorten ja heidän taustajoukkojensa kohtalo. Emme vieläkään päässeet järjestämään C-junioreiden SM-turnausta, joka on kuitenkin ollut niin monelle ringettevuoden kohokohta. Yritämme taas uudelleen, kunhan harjoittelumahdollisuudet tekevät tapahtuman tarkoituksenmukaiseksi.

Sarjakausi huipentui sekä SM-sarjan että Ykkössarjan finaaleihin, joita ennen saimme myös SM-sarjakarsinnat kunnialla päätökseen. Pidän tätä upeana ja tärkeänä osavoittona Koronasta. Joukkueiden harjoittelumahdollisuuksien varmistaminen, pelimatkat, ottelujärjestelyjen edellyttämä vuorovaikutus ja jatkuva maakuntarajojen ylittäminen merkitsivät tartuntariskin kohoamista. Tästä huolimatta pysyimme taudista niin vapaana kuin se vallitsevassa tilanteessa oli mahdollista. Ilman katsojiakin järjestetyt pelit olivat tasoltaan ja tunnelmiltaan niin upeita kuin odottaa sopi. Tälle kaudelle tehty ylimääräinen panostus Ringette Liveen oli sen arvoinen. Katsojamäärissä pyyhittiin aiemmilla ennätyksillä lattiaa ja katsojapalautteen pohjalta myös kuvauksen taso ja kohdentuminen paranivat.

On tietysti selvää, että paikan päällä pelien katsomisen ja kotiyleisön puutetta ei voi kunnolla korvata, mutta näissä oloissa saimme parempaa kuin olimme odottaneet. Tämä toteutui myös ringeten valtakunnallisessa näkyvyydessä, kun – kiitos viestintään kohdistetun lisäpanostuksen – Urheiluruutu oli hyvin mukana taistelussa ringeten naisten Suomen mestaruudesta. Kun toisena pääsiäispäivänä ringette oli illan Urheiluruudussa sekä pääuutisena että loppuhuipentumana, saivat mitalijoukkueetkin valtavalle panokselleen pienen ylimääräisen palkinnon. Hyvin ansaitun sellaisen. Vihdoinkin.

Kun pääsarjojen joukkueemme taustavoimineen näyttivät meille muille esimerkkiä ja ottivat ison osavoiton Koronasta, toivoisin, että seuraisimme heitä ja jaksaisimme tehdä nyt oman osamme. Joukkueiden ja seurojen vastuullisuuden merkitystä korostaa se, että vastaavien tilojen muilla toimijoilla tartuntoja on esiintynyt runsaasti, aina kohtalokkaita sairastumisia myöten. Kauden alkupuolella jopa pohdittiin julkisuudessa sitä, onko jäähallien pienilmasto sellainen, joka erityisesti suosii viruksen leviämistä. Ringetteväki on omalla toiminnallaan osoittanut, että olennaisinta on noudattaa annettuja suosituksia ja ottaa myös muut huomioon. Muista välittämällä välittää myös itsestään. Tämä pätee upeassa lajissamme laajemminkin. Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli.

Mallin ottamisen vastuullisesta toiminnasta soisi laajenevan nyt koko seurakenttäämme. Voimme ottaa toisen – ja toivottavasti ratkaisevan – osavoiton Koronasta. On aivan selvää, että repaleinen kausi vaikuttaa kielteisesti sekä harrastajiimme että toimihenkilöihimme. Näin käy kaikissa liikunta- ja urheilulajeissa. On iso mahdollisuus sille, että tavanomaista suurempi osa harrastajistamme lopettaa ringeten tähän kauteen. Lopettamisia tapahtuu aina keväisin ja olosuhteet ovat nyt olleet tavanomaista haastavammat. Tämä ei kuitenkaan ole luonnon laki. Asialle on tehtävissä jotain. Toivomukseni on, että nyt jaksettaisiin ottaa mallia edustusjoukkueista ja tehdä hieman ylimääräisiä toimia, joilla varmistettaisiin se, että mahdollisimman moni kokisi ringeten jatkamisen parempana vaihtoehtona kuin sen lopettamisen.

Tähän on useitakin keinoja. Ensiksikin, me kaikki kaipaamme kasvokontakteja ja tuttuja porukoita ympärillemme. Me kaipaamme yhteisiä kokemuksia ja elämyksiä. Niistä muistuttaminen ja positiivisten odotusten rakentamisen aika on juuri nyt, kun valoa on näkyvissä tunnelin päässä. Kokoonnutaan yhdessä heti kun voidaan. Tehdään yhdessä jotain uutta ja kiinnostavaa. Kysytään toisiltamme, mitä se voisi olla. Ideoidaan yhdessä ja kisataan parhaista ideoista. Suunnitellaan kesälle uusia aktiviteetteja ja rakennetaan toiveita uudelle kaudelle. Haetaan tarjolla olevia tukia ja vakuutetaan paikkakuntamme tukijoita siitä, että tässä tilanteessa annettu pienempikin apu tuottaa ison hyvän. Pyydetään lähipiiriämme kartoittamaan lisää käsipareja mukaan toimintaan. Tarjotaan heille mielekästä, motivoivaa ja palkitsevaa tekemistä yhteiseksi hyväksi, kun sille on nyt suurempi tarve kuin aikoihin. Tehdään ponnistuksemme yhdessä ja nyt, jotta syksyllä kaikki on toisin.

Ringetteliitto tekee vastaavaa työtä ja ryhtyy rakentamaan seuroille tarjottavaa tukea entistä paremmaksi. Tämä työ kestää vähän pitempään kuin ensi syksyyn, mutta jo ensi syksyn aikana alkavat myös liittotason uudet tekemiset näkyä. Niihinkin tarvitaan motivoituneiden ja osaavien ringettevapaaehtoisten apua. Kaksi kourallista luottamushenkilöitä ja palkattua henkilöstöä eivät nosta ringetteä Koronakuopasta. Sen tekevät sadat muut ringettetoimijat kentällä. Mutta näillä parilla kourallisellakin on vaikutusta, jos näin halutaan. Liiton kevätkokous on enää muutaman viikon päässä. Tuollloin katsotaan taas, millä tavalla suomalaista ringetteä on tarkoitus lähteä nostamaan. Olisi kovasti toivottavaa, että nyt – kun näkymät ovat monessa suhteessa paranemassa – oma väkemme olisi aktiivisesti mukana vaikuttamassa tulevaisuuteemme. Hyvä tulevaisuus kun ei tule itsestään, se tehdään. Ja sen tekijöinä olemme me kaikki. Yhdessä enemmän kuin erikseen. Eiköhän käännetä Koronan osavoitot ringeten voitoksi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: