Hyvät kilpailijat

Olen kovasti ilahtunut liiton Vieraskynä-kirjoituksista. Paitsi että niistä henkii syvä kiintymys lajiimme, myös kritiikki silloin, kun siihen on aihetta. Paljon viisautta lienee toteamuksessa, että kun suomalainen lakkaa valittamasta, asiat ovat todella huonosti. Toivoa siis on.

Kritiikistä satuttavin osui sisäiseen kilpailutilanteeseemme; kamppailuun huippupelaajistamme ja sitä kautta menestyksestä kärkisarjoissamme. Asia on tuttu jo edelliseltä puheenjohtajakierrokseltani kahden vuosikymmenen takaa ja varmaankin sellainen, että se on tavalla tai toisella korkeiden tavoitteiden kilpaurheiluun kuuluvaa. Mutta missä laajuudessa asia on hyväksi ja missä kohden se alkaa toimia ringeten etua vastaan? Jossainhan kääntöpisteen tulee sijaita ja sen hahmottaminen onkin oikeasti tärkeää.

Kilpailu voi olla tervettä tai epätervettä. Yleensä asiat eivät ole näin mustavalkoisia, vaan näyttäytyvät enemmän harmaan eri sävyissä. Mutta sävyeroja on paljon. Olin aikanaan paljon tekemisissä teleoperaattoreiden ja niihin liittyvien kilpailutilanteiden kanssa. Olemme kai jokainen törmänneet siihen rajuun kilpailuun, jota mobiililiittymistämme käydään. Tämän kilpailun takia Suomessa on poikkeuksellisen edulliset palveluhinnat, loistava palvelutaso ja näiden seurauksena todella suuret datan käyttömäärät. Yhteiskuntana olemme hyötyneet valtavasti kilpailusasetelmasta.

Keskustelin taannoin paljon teleoperaattoreiden avainhenkilöstön kanssa. Tapa, joilla he puhuivat kilpailusta ja kilpailijoistaan, oli poikkeuksetta arvostava, oman toiminnan kehittämiseen kannustava ja itse kilpailutilannetta kiittävä. Kun kilpailija tekee jotain hyvin, on omaa toimintaa kehitettävä yhä paremmaksi. Seurannan on syytä olla jatkuvaa ja oma energia on suunnattava sisäiseen kehittämiseen. Jos lähtisi julkisuuteen nokittamaan kilpailijaa tai kilpailemaan epäterveesti, se kääntyisi välittömästi itseään vastaan. Sisältä tai ulkoa.

Ringetessä on paljon samaa. Me voimme kilpailla parhaista pelaajistamme samoin kuin teleoperaattorit suurimmista asiakkaista. Me voimme tavoitella pieniä voittoja keskittymällä sääntötulkintoihin tai tavoitella etuja pitämällä asiat tiukasti omana tietonamme. Voi olla, että näillä tavoilla voitetaan pelejä ja jopa sarjoja, mutta millainen perusta ja ilmapiiri tulee samalla luoduksi? Rakennetaanko yhteistä vai puretaanko sitä? Voittaako ringette vai häviääkö se?

Edellisellä puheenjohtajakierroksellani oli yksi seura yli muiden. Yhtenä vuonna tämä seura voitti kaikki Suomen mestaruudet ja vielä niiden päälle D-junioreiden suurturnauksen. Seuran avainpelaajat olivat myös Suomen maajoukkueiden avainpelaajia. Upeita lajilegendoja ja voittonsa ansainneita. Olennainen kysymys kuitenkin kuuluu: missä tämä seura on tänä päivänä? Oikea ja aito menestys on perusluonteeltaan kestävää. Se ei rakennu pikavoitoille, vaan perustan luomiselle yhä paremmalle tulevaisuudelle.

Seurojemme elinvoimaisuus on ringeten elinvoimaisuuden keskeisin tekijä. Elinvoimaisuuden ytimessä on jatkuvuus: kyky jatkaa ja kehittää toimintaa myös huomisen jälkeen. Tällöin ollaan koko ajan sellaisessa ajatusmaailmassa, jossa luodaan kaikella toiminnalla edellytyksiä entistä ehommalle tulevaisuudelle. Ajalle, jossa nykyiset huippupelaajat, kärkivalmentajat tai muut avaintoimijat eivät enää ole käytettävissä; syystä tai toisesta. Silloinkin pitäisi olla elinvoimaisia. Elinvoima ei synny pikavoitoilla, se on kestävyyslaji.

Kun katsotaan esimerkiksi todella korkeatasoista SM-sarjaamme, on helppo todeta, mikä rikkaus on siinä, että meillä on useita huippujoukkueita pelaamassa kärkisijoista. Hienoja pelejä, upeaa urheiluviihdettä katsojille ja kovatasoisia vastustajia pelaajillemme, jotka haluavat kehittyä maailman huipulle. Kaikkea tätä tuottaa hyvä kilpailutilanne. Sitä on tuottanut myös teleoperaattoreiden välinen kilpailu. Uusiutuvia palveluita, hyvä tarjouksia ja hintatason, johon meillä on varaa.

Kannustankin jokaista ringettetoimijaa katsomaan peiliin ja kysymään itseltään, miten kilpailutilanteesta saadaan sen tarjoamat edut esiin. Toivon, että vastauksesta löytyvät kilpailijan arvostaminen, pyrkimys yhteistyöhön ja avoimeen vuorovaikutukseen, jolla myös omaa toimintaa saa kehitettyä sekä huomion kiinnittäminen erityisesti niihin asioihin, jotka rakentavat toiminnalle/menestykselle jatkuvuutta. Tässäkin tarvitaan hyviä kilpailijoita.

Ringette on tarpeeksi suuri laji sille, että haemme etua muiden kustannuksella. Ringette on liian pieni siihen, että tällä tavalla pidetään lajimme elinvoimaisena. Kun vältetään edellistä ja käytetään kokoamme – yhteisöllisyyttä – voimavarana, hyödymme siitä kaikki. Ei ehkä seuraavan viikonvaihteen pelissä, mutta onpahan jatkossakin seuran kunniakkaat värit elinvoimaisesti mukana ringeten hienossa tarinassa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: