Kuka valvoo etujasi?

Poikkeuksellisina aikoina tapahtuu poikkeuksellisia asioita. Näissä tarvitaan poikkeuksellisia toimenpiteitä. Sana poikkeuksellinen kertoo, että puhutaan jostain muusta kuin tavanomaisesta. Mutta eiköhän Koronavirus ole tarjonnut riittävät perusteet poikkeuksellisuudelle.

Poikkeuksellisuus nostaa esille asioita, jotka tavanomaisesti jäävät vähemmälle huomiolle. Emme ole tottuneet ajattelemaan siten, että jotkin tavanomaisesti vähemmän vaikuttavat asiat voivat yhtäkkiä nousta tärkeysjärjestyksessä ohi tuttujen juttujen, mutta näin poikkeuksellisina aikoina tahtoo käydä. Ja tällöin mitataan oikeasti sitä, miten hyvin osaamme hoitaa asioitamme.

Ringeten edunvalvonta on noussut parin viime kuukauden aikana erityisen tärkeäksi. Monelle seurojen avaintoimijalle edunvalvonta on jo vanhastaan tuttua. Jääaikojen jako sisältää aina tämän näkökohdan. Medianäkyvyyden hankkiminen on aina edunvalvontaa. Tukien hakeminen sekä valtakunnallisesti että kuntatasolla sisältää edunvalvontaa. Yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden varmistaminen sekä kaukalon sisällä että sen ulkopuolella ovat edunvalvontaa.

Poikkeuksellisen tärkeäksi on tässä hetkessä osoittautunut ringeten aseman määrittäminen osana liikunnan ja urheilun kenttää. Koronarajoitukset avasivat keskustelun eri lajien vertailukelpoisuudesta ja ringeten oli vähällä käydä tässä huonosti. Kevään 2020 kokonaisvaltaisesta äkkipysäyksestä poiketen marraskuussa 2020 päätettiin jarruttaa harrastustoimintaa, jotta kilpailutoiminnan jatkuvuus voitaisiin turvata. Tarkimmin asiaa selvitettiin Päöäkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä, jonka linjaukset muodostivat nopeasti mallin myös muille alueille.

Marraskuun 27. päivä tehtiin luettelo lajeista, joiden kilpailutoiminnan sallittaisiin jatkuvan myös pandemian leviämistilanteessa. Ringette ei ollut tässä luettelossa mukana. Päätösteksti oli seuraava: ”kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa”.

Päätösteksti oli kiinnostava monestakin syystä. Mainittua OKM:n (Opetus- ja kulttuuriministeriö) määritelmää ei kukaan tunnistanut. Urheiluakatemian rooli tuntui epäselvältä. Olympiakomitea päätti antaa oman suosituksensa, jotta tämä selkiinnyttäisi asiaa. Suosituksen mukaan ”aikuisten kilpa- ja huippu-urheilua on lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä jalkapallon, salibändyn ja jääkiekon muu vastaava valtakunnallisen tason toiminta, sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.

Liittona otimme ennen Joulua yhteyttä sekä Helsingin että Espoon liikuntajohtajiin ja myös Urhean toimitusjohtajaan. Sekä Olympiakomiteaa että OKM:ta konsultoitiin. Seurauksena laadittiin yhteistyössä seurojen kanssa sarjalisenssisopimukset vuodenvaihteen jälkeen käynnistyville sarjoille. Tällä yhdistelmällä SM-sarja pääsi kokonaisuudessaan jatkumaan. Jälkikäteen selvisi, että lajimme kävi kuilun reunalla ja ilman edunvalvontaa olisi käynyt huonosti.

Jälkikäteen selvisi myös se, että Olympiakomitean suositusta noudattivat vain ne tahot, jotka näin halusivat tehdä. Tällaisiin kuului Järvenpään kaupunki, joka sai tuen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymältä. Yhteydenotto kuntayhtymän johtoon oli tärkeä osa tässä edunvalvontatapauksessa.

Kaikissa yllä esitetyissä tapauksissa kohtalaisesti onnistuneen edunvalvonnan keskeisinä tekijöinä oli kolme asiaa: 1) yhteydenotto kaikkiin asiaan vaikuttaviin tahoihin, 2) tehtyjen päätösten taustojen perusteellinen selvitys ja 3) vakuuttavien perusteiden esittäminen oman asian tueksi. Jokaista näistä tarvittiin. Prosessi vei viikkoja ja sisälsi myös tarpeettomaksi osoittautuneita yhteydenottoja. Mikä on myös olennaista, prosessissa törmäsi asenteisiin, joihin ei olettaisi enää törmättävän. Mitä vielä opittiin? Toimenpiteet on käynnistettävä heti. Tosiasiat on koottava kaiken perustaksi. Epämääräisiin tai väisteleviin vastauksiin ei saa tyytyä.

Kun valvomme etujamme suhteessa viranomaisiin, on tärkeää muistaa, että viranomaispäätökset ovat julkisia, ellei niitä ole julistettu perustellusti salattaviksi ja että päätöksen kohteena olevalla on oikeus saada käyttöönsä päätöksen pöytäkirjaote. Hallinnollinen päätös, jota ei ole kirjattu, ei ole lainvoimainen. Ringetteä koskevat päätökset eivät ole koskaan salassa pidettäviä, vaikka kaikki eivät aina katsoisi niitä tarpeellisiksi julkistaa tai jakaa.

Ringeten kohdalla pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätös 21.12.2020 ja siitä Helsingin liikuntajohtajan kanssa käyty keskustelu osoittautui sellaiseksi, joka olisi ollut hyödyllinen käydä hieman aikaisemminkin. Juuri mitään se ei olisi muuttanut, mutta aikaa ja vaivaa se olisi säästänyt. Ehkä tärkein oppi kuitenkin koko tästä kokonaisuudesta on siinä, että ringeten on terävöitettävä edunvalvontaansa. Oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta pitää uskaltaa edellyttää. Asioissa on toimittava heti. Taustatieto viranomaispäätöksistä on hankittava. Suhteet päätöksentekijöihin on luotava. Koska emme voi olla varmoja, päästäänkö seuraava kautemme viemään läpi ilman Koronaa, pohjatyö on tehtävä nyt.

Ja lopuksi: yhteistoiminnassa on voimaa. Kukaan ei yksin näe kaikkia asiaan liittyviä tekijöitä. Kaikkien edut eivät aina ole yhtenevät. Useampaa koskevat ratkaisut ovat aina kompromisseja. On oltava valmius ymmärtää toista ja ottaa huomioon poikkeavat näkökulmat. Vaikka osavoittoja saavutettaisiin, tappio odottaa kulman takana sitä, joka pyrkii voittamaan seurannaisvaikutuksista välittämättä. Mitä enemmän joutuu kiristelemään hampaita, sitä leveämmän hymyn kanssa kannattaa asioissa edetä.

Otsikon kysymykseen on yksinkertainen vastaus: sinä itse. Kukaan muu ei koe asiastasi samanlaista huolta. Jos oma tekeminen ei riitä, yhteydenotto ”pykälää ylemmäs” on seuraava askel. Otetaan niin monta askelta, että apua löytyy. Kuten tässäkin otettiin.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: