Yhteistyössä on voimaa

On aika vaikea kuvitella haasteellisempaa ringettevuotta kuin 2020. Onneksi se on takanapäin. Nyt sitten täytyy toivoa, että tänä vuonna mennään kohti valoa. Ainakin vuodenaika sen meille kertoo, ja toivon mukaan pian myös pandemiatilanteen kehitys. Hyviä merkkejä on ilmassa, mutta vastuullisuus on edelleen päivän teema.

Miten sitten vuoden 2020 haasteita selätettiin, tai ainakin siedettiin? Yhteistyöllä. Sillä samalla vanhalla kunnon yhteistyöllä, jolla ringette aikanaan rakennettiin Suomessa kokonaiseksi urheilulajiksi, ja jolla on nyt saatu tehtyä asioita, joita ei ehkä aikana ennen Koronaa olisi saatu aikaiseksi. Tämä on jatkunut ja tulee jatkumaan, pandemiankin jälkeen. Suomen Ringetteliiton strategia perustuu yhteistyölle enemmän kuin liiton toiminta koskaan sitten sen alkuaikojen.

Liittojohdon yhteistyö antoi selkänojaa

Otetaan esimerkkejä: Kun pandemia iski kerralla koko vaikuttavuudellaan, tuntui seinä olevan vastassa. Meneillään oli prosessi, jolla oli tarkoitus itsenäistää sekä kaukalopallo että ringette. Asian valmistelu ei ollut helppoa eikä keskustelu aina rakentavaa. Jotta ratkaisumalli olisi kaikin puolin oikeudenmukainen, piti varmistaa ringettejäsenten laaja osallistuminen asiasta päättävään liittokokoukseen. Tämä tehtiin parissa päivässä ja kukaan ei haastanut huolella valmisteltua ja jo nyt onnistuneeksi osoittautunutta purkamismallia. Toisinkin olisi voinut käydä.

Liittohallitus kokoontui vuonna 2020 lähes 20 kertaa ja osallistumistaso oli varmaan korkeampi kuin pitkään aikaan. Asioiden hoito vaati laajempaa yhteistyötä kuin ehkä koskaan yhden vuoden aikana. Jälleen alkuaikoja lukuunottamatta. Kaikki hallinnon sääntö-, sopimus-, talous- ja juridiset asiat hoidettiin kuntoon, tavanomaisen tekemisen ohella. Yhteistyössä.

Iso kiitos toki lankeaa erinomaiselle toiminnanjohtajallemme Anu Pitkäselle, mutta yhteistyötä on muutoinkin tehty laajasti. Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Olympiakomitean kanssa jouduttiin käymään useita taustakeskusteluita, positiivisin tuloksin. Samalla opittiin hoitamaan asioita ilman tapaamisyhteyttä, jonka seurauksena avautui myös uudenlainen näkymä verkostotoimintaan. Tästä oppineena tulemme kehittämään tätä osaksi ringeten uutta tapaa toimia.

Ringettekenttä osoitti voimansa

Ringettekentällä samat asiat kertautuivat. Toimintatapoja muutettiin olosuhteisiin sopivaksi. Yhteydenpitotapoja kehitettiin. Toimintamalleja uusittiin. Harjoittelutapoja tarkistettiin ja yhteishenkeä kohotettiin ennakkoluulottomilla tavoilla. Nämä onnistumiset tulevat vahvasti esille paitsi erinomaisissa Vieraskynäkirjoituksissa, myös siinä, että ringettelisenssien määrä tälle kaudelle noudattelee aikaisempaa tasoa. Kun samanaikaisesti useassa lajissa ovat harrastajamäärät laskeneet jopa 30%, tästäkin saa jokainen ringettetoimija olla ylpeä. Ilman uusia yhteistyötapoja ja nuortemme vuorovaikutusmallia tulos olisi voinut olla toinenkin.

Edustusjoukkueille sarjoihin liittyvät rajoitukset ovat tuottaneet erityisiä haasteita. Niihin on liittynyt myös kysymys ringeten tunnettuudesta sekä asemasta ja arvostuksesta liikunnan ja urheilun kentässä. Kun asiaa ryhdyttiin hoitamaan yhteistyössä seurojen ja joukkueiden kanssa, kysellen ja keskustellen, saatiin eväät hoitaa paitsi näiden, myös koko lajin edunvalvontaa kaupunkien, kuntayhtymien ja muiden liikuntavaikuttajien kanssa. Tavoitteet saavutettiin ja harjoittelumahdollisuudet palautettiin. Samalla ringette sai yhdenvertaisen aseman verrokkilajien kanssa. Tätä työtä tarvitaan jatkossakin. Yhdessä tehden.

Ringette on saanut uuden seuran paikkakunnalle, jossa ei lajia tunneta. Koronan aikaan uuden seuran käynnistäminen ei – jälkikäteen arvioiden – ollut oikein ajoitettu. Vanhemmat ovat varovaisia lastensa harrastusten suhteen ja uutuusarvo hävisi tunnettuusarvolle, kuten useimmin käy. Itu on kuitenkin jo juurtunut. Kun toimintatavaksi otettiin se, että lapset opettelevat toisessa päässä ja vanhemmat höntsäävät toisessa, syntyi jo pieni ystäväverkosto, joka odottaa aikaa, jolloin vanhemmat saavat palata jäälle. Ringeten yhteispeliluonne tarttui heti. Uusiakin kokeilijoita on tullut, kaikki kaverin/tuttavaperheen suosituksen kautta. Verkostomaisella yhteispelillä.

Vaikuttajaverkoston avulla lisää osaamista peliin

Kuten totesin, verkostomainen yhteistyö tulee ringetessä lisääntymään. Kun osaamme nyt löytää toisemme nopeasti, verkottua ripeästi ja käydä keskusteluja ilman sitä aikaa ja vaivaa, mikä tulee fyysisestä yhteen kokoontumisesta, saamme samassa ajassa hoidettua enemmän asioita. En tarkoita tällä sitä, etteikö pidä päästä myös kasvokkain, mutta rutiinit voidaan siirtää verkkoon ja keskittyä yhteistyömme kehittämiseen, kun tavataan.

Ringetteliitto tulee muodostamaan lajiimme vaikuttajaverkoston. Lähtökohdat on kirjattu strategiaan ja toimintatapoja ollaan rakentamassa. Tässäkään ei maailma tule valmiiksi hetkessä. Työ on kokonaisuutena kahden vuoden mittainen. Ilokseni huomasin, että Tennisliitto on rakentamassa samankaltaista, yritysmaailman käsitteillä. Me pysyttäydymme omassamme, mutta taidamme kuitenkin kysäistä naapurilajilta, miten ovat asiansa hoitaneet. Ei tarvitse keksiä ruutia uudestaan, vaan haetaan taas vauhtia yhteistyöstä.

Toivon kovasti, että osin pakon sanelemana syntyneet yhteistyötavat jatkuvat ja kehittyvät. Ringetteperhe on sen kokoinen, että voimme onnistua tässäkin. Meillä on lisäksi lajimme parissa niin paljon kovaa osaamista eri alueilla, että se kannattaa saada useamman toimijan käyttöön. Verkostovaikuttaminen toimii tässäkin. Samalla se tekee mahdolliseksi suuremman panoksen antamisen pienemmällä vaivalla ja lyhyemmässä ajassa. Hyödynnetään tätä. Ryhdytään rakentamaan ringeten vaikuttajaverkostoa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: