Mihin sääntöjä tarvitaan?

Olen osallistunut lähipäivinä kolmeen hyvin erilaiseen keskusteluun: kansainväliseen neuvotteluun vuoden 2022 maailmanmestaruuskisoista, sparraukseen ringeten lajikuvan kehittämisestä ja viime päivinä julkisuuteen nostetusta ringettejuniorin seurasiirrosta. Kaikille kolmelle keskustelulle oli yhteistä se, että keskusteluun tultiin erilaisista lähtökohdista. Tämä on luonnollista ja jopa toivottavaa. Niille oli myös yhteistä se, että käsitykset asioiden vaikuttavuudesta poikkesivat toisistaan. Ehkä myös se, että asioiden tärkeysjärjestykset nähtiin eri tavalla.

Kaikissa asioissa päästiin eteenpäin. Ei ehkä kaikilta osin tyydyttävästi, mutta eteenpäin kuitenkin. Vanhan sanonnan mukaan stressi ei tule työn tekemisestä vaan tekemättömästä työstä. Tämä taitaa päteä näihinkin. Asioiden tarpeeton vatkaaminen, käsittelyn pidentäminen ilman näkymää ratkaisusta ja asian ympärillä käyty keskustelu ilman ankkurointipisteitä ovat melkoisia energiansyöjiä. Erityisesti ankkurointipisteet ovat tärkeitä. Mistä keskustellaan, mihin liittyen ja mitä tavoitellaan? Mistä lähdemme liikkeelle ja miten olemme sopineet hoitavamme tällaisia asioita?

Tässä tullaan sitten sääntöihin. Jos palataan vielä ihan alkuun, ringeten synnyttäneet kanadalaiset ovat sääntöpohjaisuudessaan – meidän mielestämme – liioittelevia. Oletan heidän näkevän suomalaisen käytännöllisyyden joko kypsymättömyytenä tai kapinoivana. Ehkä molempinakin. Toisen minulle kovin tutun sanonnan mukaan ohjesääntö on järjen korvike. Ehkä kanadalaiset eivät ole täysin väärässä.

Työkokemukseni ohjesääntöjen parista niin Suomessa kuin parissa hyvin erilaisessa kulttuurissa on kirkastanut sääntöjen merkitystä. Viime kädessä ne ovat kokoelma niistä toimintatavoista, jotka olemme yhdessä hyväksi havainneet. Jos joku asia ei toimi hyvin, muutetaan sääntöjä niin, että havaittu epäkohta poistuisi. Mitä useampaa säännöt koskevat, sitä tärkeämpää on kuulla useampia. Ihannetilanteessa sääntöjen muutokset ovat yhteisöllisiä prosesseja.

Jos palataan alkuun uudelleen, on hyvä todeta, että kaikissa asioissa on erilaisia näkökulmia. Siksi säännöt eli yhteisten toimintatapojen kuvaukset ovat kompromisseja ja siten aina jostain näkökulmasta vääriä. Kun ihmiset ovat niitä laatimassa, ovat ne myös epätäydellisiä. Siksi sääntöjä joudutaan tulkitsemaan ja joillekin tahoille on myönnetty oikeus tulkintoja tehdä. Näin myös meillä.

Sääntöjen keskeisin tehtävä on siis kertoa hyväksi havaitut toimintatavat. Vanhassa työelämässäni ”järjen korviketta” vaikuttivat moittivan eniten ne, jotka tunsivat säännöt heikoiten. Sääntöjen tuntemattomuus johtaa soveltamisen lisääntymiseen. Se taas johtaa toimintatapojen eriytymiseen, jonka tien päässä on toimintakulttuurin hajaantuminen. Jos tätä polkua vielä kuljetaan, syntyy alakulttuureita, jotka eivät aina ymmärrä toisiaan ja siitä on sitten lyhyt matka vastakkainasetteluun. Positiiviset lähtökohdat voivat alkaa muuttua negatiivisiksi toimiksi.

Liittokokouksen hyväksymässä strategiassa 2025 ringeten arvot on tiivistetty muotoon Ilopeli-Älypeli-Yhteispeli. Paitsi, että nämä on helppo muistaa kertanäkemältä, ne perustuvat siihen, mitä ringette on lajina pohjimmiltaan. Kun haluamme tarjota jokaiselle ringeten parissa olevalle positiivisen kokemuksen harrastuksestaan tai työstään, on meidän syytä joskus muistuttaa itseämme – ja ehkä toisiammekin – näistä arvoista. Arvot ovat kuitenkin kaiken toiminnan taustalla ja siten muodostavat myös sääntöjen keskeisimmän ytimen.

Kun elämme haastavia aikoja ja olemme nähneet vihapuheen nousevan paikoin jopa valtavirraksi, nöyrä toivomukseni on, että emme ruokkisi sitä ilopelissämme. Mieluummin päinvastoin; olisi hyvä kokea sen positiivisuuden, joka jäällä niin usein näkyy, pysyvän vauhdissa mukana kilpailutilanteissa ja myös kaukalon ulkopuolella. Tämän edistämiseksi on tarve kehittää sääntöjä. Kun sääntömuutoksia tehdään tässä hengessä ja yhdessä, alkaa mahdollinen negatiivinen polkukin kääntyä positiiviseen suuntaan. Ringeten kokoisessa lajissa tämä on sekä mahdollista että erityisen tärkeää. Arvojemme hengessä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: