Ringette 2.0

Lienee selvää, että suomalaisen ringeten demoaikakausi, versiosta 0.1 alkaen, käynnistyi Juuso Wahlstenin, Alpo Lindströmin, Seppo Helteen, Leijona-Seuran sekä ensimmäisten ringettetyttöjen ja -naisten voimin. Varmaankin Suomen Ringetteliitto ry:n (SRiL) alkutaipaleetkin menivät vielä nollasarjaan kuuluvina; sen verran jouduttiin lajille hakemaan sekä paikkaa suomalaisen liikunnan ja urheilun kentässä että toimintatapoja.

Versioon 1.0 siirtyminen tapahtui viimeistään siinä vaiheessa, kun liitto hyväksyttiin Suomen Valtakunnan Urheiluliiton jäseneksi, lajista tuli valtionapukelpoinen, SM-sarja käynnistettiin, Ringette-lehti syntyi, kansainvälinen ringetteliitto IRF perustettiin ja Suomi sai ensimmäisen maajoukkueensa. Kaikki nämä tapahtuivat vuosina 1985-88, mitä voi pitää millä tahansa mittarilla melkoisena saavutuksena. Kypärän noston arvoisena.

Tähän päivään onkin tultu sitten välillä 1.0-1.9. Toiminta on kehittynyt paljon. Harrastajamäärä on kasvanut lukumäärätasolle, jollainen löytyy naisten ja tyttöjen jääjoukkuepeleistä vain kolmesta muusta maasta. Suomi on naisten yhdeksänkertainen maailmanmestari. Näistä ensimmäinen saavutettiin ensimmäisenä suomalaisena joukkuepelin maailmanmestaruutena kautta aikojen vuonna 1994. Kotimaisen SM-sarjamme taso on maailman paras ringetessä ja taidokkainta naisten jääjoukkuepeliä, mitä missään päin maailmaa on tarjolla.

Ringette on kestänyt myös huonommat ajat sekä taloudellisesti että toiminnallisestikin arvioiden. Haasteistaan huolimatta seurakentällä on suuri joukko isolla sydämellä toimivia vapaaehtoisia luottamus- ja toimihenkilöitä, koulutettuja valmentajia ja erotuomareita sekä toimintaa muutoin tukevia vanhempia tai ringeten positiivisuuteen hurahtaneita. Pystymme kouluttamaan itse omat taustavoimamme. Ringette on verrokkejaan turvallisempi, vastuullisempi ja eettisempi, mistä on myös syytä olla ylpeä.

Mutta – ja mutta on tuotava esille tässä kohden – töitä on tehtävä, jotta pääsemme haluamallamme tavalla eteenpäin. On aika ryhtyä tekemään tosissaan versiota 2.0. Monestakin syystä kolmen vuosikymmenen kehitys – niin paljon kuin sitäkin on tapahtunut – on suomalaisen ringeten saavuttamaa huipputasoa ja ringeten esimerkillisiä tasa-arvosaavutuksia lukuunottamatta ollut pienimuotoista ja näkyvyydeltään vähäisempää kuin mitä loistavien huippu-urheilijoidemme taito, taisteluhenki ja saavutukset ansaitsisivat.

Liiton itsenäistyminen tarjoaa oikean ajan version 2.0 rakentamiselle. Strategia 2021-2024 on rakennettu siten, että lähivuodet tuottavat ringetteen sen verran uutta, että versionvaihdosta on mielekästä puhua.

Tavoittelemme ringeten kasvua vaiheittain. Tarvitsemme aikaa perustoimintojen ammattimaisempaan kuntoon laittoon. Meidän on tehtävä asioita enemmän yhdessä ja saavutettava yhdessä enemmän. Näiden kautta voimme olla uskottavia kumppaneita myös lajin ulkopuolella. Aito kasvu alkaa, kun nämä mahdollistajat on saatu kuntoon.

Haluamme turvata huippuringeten menestysedellytykset. Nykyaikaistamme ringeten pääsarjat. Tuotteistamme tärkeimmät lajitoiminnat kiinnostavammiksi. Järjestämme ringeten maailmanmestaruuskisat Suomessa kaikkien aikojen suurimpana ringettetapahtumana. Rakennamme päätapahtumamme sellaisiksi, että ringeten vaikuttavuus kasvaa kokoaan suuremmaksi.

Yhtenäistämme lajikuvaa ja uusimme koko viestintämme. Panostamme siihen, että ringetteviestintä tavoittaa kohderyhmänsä, myös lajin ulkopuolella. Tavoittelemme harrasteringeten laajentamista ja monipuolistamista. Avaamme ringetteä pojille ja miehille. Tuemme seurojemme elinvoimaisuutta ja uusien seurojen perustamista. Solmimme kumppanuuksia samanhenkisten yhdistysten kanssa. Varaamme voimavaroja kehittämiseen ja lajiosaamisen syventämiseen. Selkiytämme sääntöjämme.

Nämä kaikki voidaan toteuttaa, kun lajin valtakunnallinen tuki on osaavaa, tehokasta ja taloudellista. Muutamme valtakunnallisen organisaatiomme palvelukeskukseksi. Kehitämme toimintamme verkostomaiseksi. Osallistamme jäseniämme ja harrastajiamme enemmän kuin aiemmin.

Suomen Ringetteliitto ei tee versiota 2.0 itselleen vaan seuroilleen. Ringetessä toimii lähes tuhat luottamus- ja toimihenkilöä tai tukijakumppania. Palkkaa lajissamme nauttii vain reilu prosentti näistä. On selvää, että tuo reilu prosentti ei pysty nostamaan upeaa lajiamme uudelle tasolle. Sen toteutamme me kaikki yhdessä. Jokainen ringeten harrastaja, entinen, nykyinen ja tuleva, on Ringette 2.0:n toteuttaja. Ringette 2.0 on meidän kaikkien yhteinen juttu.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: