Kohti syyskokousta

Jos sinulta kysyttäisiin, mikä on kauden tärkein tapahtuma, et todennäköisesti vastaisi ”liiton syyskokous”. Tämä on helppo ymmärtää, koska valtaosalle lajiemme harrastajista ”liitto” on joku kaukainen toimija jossain, eikä sen olemassaolo näy juurikaan jokapäiväisessä harrastustoiminnassa. Tämä on hyväkin asia, mutta ei aivan kaikista näkökulmista.

Olen parissa tilaisuudessa päässyt esittäytymään toimihenkilöillemme. Oli kovin ilahduttavaa, että ringeten Länsi-Suomen alueen seuraseminaariin oli kokoontunut yli 50 lajiaktiivia, mikä lienee tuon suunnan ennätys. Hienoa. Samalla sain mahdollisuuden kiittää kaikkia heitä ratkaisevan tärkeästä työstä lajimme ja sen harrastajien eteen. Tilaisuus kertoi myös sen, että rajapinta liiton ja joukkueiden välillä on kovin pieni. Kun kuitenkin liiton tehtävistä ensimmäinen ja tärkein on ”huolehtiminen jäsentensä toimintaedellytysten kehittymisestä”, rajapinta voisi olla suurempikin.

Seurojen toimintaedellytyksistä huolehtiminen jakautuu moninaiseen kenttään, mutta suurissa linjoissa pitäisi erottaa kaksi kokonaisuutta. Näistä enemmän näkyvä on iso joukko rutiininomaisia tehtäviä, jotka liittyvät jäsenpalveluihin, sarjatoimintaan, sääntöihin, koulutukseen, materiaalitukeen ja muihin samankaltaisina kausittain toistuviin kokonaisuuksiin. Myös jotkut perinteeksi muodostuneet tapahtumat kuuluvat näihin.

Toinen kokonaisuus muodostuu kehittämistyöstä. Vaikka rutiinitkin kehittyvät, niillä lähinnä varmistetaan pienimuotoisten muutosten huomioon ottaminen ja siksi ne kuuluvat edellä mainittuun joukkoon. Pitempijänteinen ja olennaisia toiminnallisia muutoksia tavoitteleva kehittämistyö on luonteeltaan erilaista. Siihen voisi liittää sanan strateginen. Aina silloin tällöin jokaisen toimijan on pysähdyttävä hetkeksi pohtimaan tällaisia kehittämistarpeita.

Kun nykyhallitus on käynnistänyt toimintansa jonkin verran poikkeuksellisessa tilanteessa, on ollut sekä luontevaa että tarpeellista arvioida liiton tilannetta perusteellisesti. Vaikka hallituksen kokoustiheys on ennätyksellinen ja erilaisten tehtyjen arvioiden määrä ennen näkemätön, ei tässä aikataulussa ole ollut mahdollista koota selkeää yhteistä tulevaisuudenkuvaa. Sellaisen tarve on kuitenkin ilmeinen.

Ensi kuun lopulla pidettävä liiton syyskokous tulee olemaan tässä suhteessa merkittävämpi kuin vastaavat lähivuosilta. Sieltä olisi hyvä löytyä eväät niille tavoitteille, joihin seurat haluavat panostaa lähivuosina. Tai sitten todeta, että asiat ovat riittävän hyvin ja hallitus hoitakoot loput. Jos jälkimmäiseen päädytään, hyväksytään samalla huomaamatta hiipivä rapautuminen. En pidä tätä suotavana, semminkin, kun elämme nyt uusia asioita mahdollistavaa aikaa, etenkin nuoriso- ja ”kevytharrastus”liikunnassa. Olisi vahinko, jos emme käyttäisi tässä ja nyt olevaa tilaisuuttamme hyväksi. Syyskokous on siksi ratkaisevan tärkeä.

Puheenjohtajalta edellytetään linjanvetoa. Aion kertoa oman näkemykseni syyskokouksen yhteydessä, ennen varsinaista kokousta. Toivon kovasti, että myös tämä kokous tekee osanottajaennätyksen ja asettaa selkeän suunnan tulevaisuudellemme. Jos näin käy, ensi kuun liittokokous on jäsentemme ja harrastajiemme valtaosan kannalta vuoden tärkein tapahtuma.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: