YouTubella maailmanmestariksi

Kenialainen keihäänheittäjä Julius Yego nousi lähes tuntemattomuudesta keihäänheiton maailmanmestariksi vuonna 2015. Koska Keniassa ei ollut saatavissa kunnollista lajivalmennusta, hän opetteli tekniikan katsomalla huippuheittäjien suorituksia YouTubelta, pyrkien toistamaan niitä. Tarina on paitsi uskomaton, myös tosi. Olisiko tässä jotain meillekin?

Kerron esimerkin: autostani puhkesi rengas tuodessani puolisoani kotiin ladyringettepelistä Sipoosta. Vararengas oli paineilmalla täytettävä versio. Mutta tulos alkoi näyttää erikoisesta; rengas täyttyi toispuoleisesti. Homma seis ja ammattilainen paikalle. Hänkin lopetti kesken ja korjasi vaurion paikan päällä. Kaikki hyvin? Soitin merkkihuoltoon. He eivät olleet koskaan täyttäneet kyseistä vararengastyypiä eivätkä tienneet, miten se käyttäytyisi. Haloo! Nettilouhinta ja YouTube auttoi asiassa. Kun vain sitkeästi jatkaa paineen laittamista, rengas pullahtaa lopuksi oikean näköiseksi.

Vanha työpaikkani Puolustusvoimat uudistaa isosti koulutustaan. Yksi tärkeä apu löytyy aivan samasta periaatteesta. He tekevät muutaman minuutin videoita. Näitä on tehty yhdessä vuodessa jo yli tuhat ja niistä satoja on otettu käyttöön koulutuksessa hyvin tuloksin. Aikaa säästyy, kun varusmiehet oppivat asioita ilman kirjoja ja ilman kouluttajaa. Tavalla, johon he ovat jo tottuneet ja välineellä, joka on heillä aina mukanaan. Mikä parasta, valtaosa kuvauksesta ja editoinnista on varusmiesten itsensä tekemää.

Joko ajatukseni alkaa hahmottua?

Hyötyisimmekö me siitä, että lajeistamme tehtäisiin muutakin kuin satunnaisia videoita ja niitä käytettäisiin muuhunkin kuin pelitilanteiden analysointiin ja taktiikan hiomiseen? Entä jos niistä koottaisiinkin videopankki, joka olisi kaikkien käytössä. Voisiko yksittäinen harrastaja oppia paremmin luistelemaan, syöttämään, laukaisemaan tai torjumaan maalilla, jos hän näkisi vaikka kymmeniä kertoja esimerkin siitä, miten näissä tilanteissa pitäisi toimia? Nousisiko valmennuksen teho ja taso, jos pelaajat katsoisivat ennen harjoituksia valmentajan suosittelemia videoita ja niitä sitten toistettaisiin itse harjoituksessa? Ihan vaikka yksittäisestä toistosta monimutkaisempaan harjoituskuvioon. Saisimmeko arvokasta jääaikaa käännettyä puhumisesta ja seisomisesta tekemiseen?

En tiedä, mutta olen aika varma, että erityisesti nuoremmat harrastajamme ottaisivat tällaisen vastaan luontevasti ja nopeasti. Uskon myös, että omasta joukostamme löytyisivät helposti videokuvaajat, kun kaikilla on laite siihen ja kokemustakin. Sitten vaan innokkaimpia editoijia hakemaan ja osoittamaan paikka, josta muutkin löytävät videon, niin koko juttu on paketissa.

Löytyisiköhän joukostamme joku, joka näyttäisi esimerkkiä ja kertoisi myös muille, miten helposti voisimme nostaa tällä tavalla tekemisiämme ”next levelille” ja siten paitsi osaamistamme, myös lajiemme arvostusta? Tulisiko sitä kautta myös lisää kovasti kaipaamaamme näkyvyyttä? Lajeistamme ringetessä Suomi on tällä vuosituhannella menettänyt maailmanmestaruuden vain kerran. Ehtisimmekö varmistaa, ettei Kanada keksisi ennen meitä, miten YouTubella tullaan maailmanmestariksi?

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: